Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 16
Vardadienius švenčia:
Giedrius, Algedė, Kalikstas
 
 

Elektrėnų apylinkėse nustatyti trichineliozės židiniai

2012.12.07

Elektrėnų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Elektrėnų savivaldybės teritorijoje, Semeliškių ir Vievio medžiotojų būrelių nušautų dviejų šernų mėginiuose nustatyta trichineliozė. Trichinelėmis užsikrėtę šernai buvo sumedžioti Semeliškių seniūnijos Tvertinių kaimo ribose ir Vievio seniūnijos Panerių miške. Užsikrėtę šernai sunaikinti UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“.

,,Mūsų krašte beveik du dešimtmečius nebuvo nustatyta trichineliozės atvejų. Šis atvejis rodo, kad kažkur apylinkėse yra šios ligos židiniai. Medžiotojams ir gyvulių augintojams dar kartą reikėtų priminti, kad dėl trichineliozės privaloma ištirti kiekvieną nušautą šerną ir paskerstą kiaulę. Medžiotojams privalu laikytis biosaugos priemonių. Sumedžiotų smulkių žvėrelių lavonėlius ir laukinių žvėrių atliekas išmesti galima tik žvėrių dorojimo aikštelių duobėse, griežtai draudžiama naudoti kaip jaukus ar jų mėsa šerti naminius gyvūnus. Šiais metais ūkininkai pastebi didelį pelių ir žiurkių antplūdį, o padidėjusi graužikų populiacija tik didina pavojų”, – komentavo Elektrėnų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Albertas Amšiejus
 
Trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių trichinelų lervos. Jomis užsikrečiama vartojant užsikrėtusių naminių ir laukinių gyvūnų mėsą. Mėsoje tūnančias trichinas sunku sunaikinti – jos puikiai ištveria aukštą temperatūrą, sūdymą, marinavimą, rūkymą ir šaldymą. Trichinos naikinamos sudeginant specializuotoje įmonėje.
 
Būdingiausias trichineliozės požymis yra raumenų skausmas, kuris gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti rankos ar kojos, sunku kalbėti, kramtyti. Raumenyse įsitvirtinusios gyvos trichinų lervos nuodija savo gyvybinės veiklos produktais, kurie, nors ir silpniau negu ūmioje ligos stadijoje, vis tiek alina žmogaus organizmą.
 
Naminiai gyvūnai trichinomis užsikrečia nuo laukinių gyvūnų bei graužikų. Dažniausiai serga šernai, rudosios lapės, usūriniai šunys (mangutai, janotai), pilkosios žiurkės, miškinės kiaunės, vilkai. Naminiai gyvūnai užsikrečia suėdę trichinelioze sergantį laukinį gyvūną – pelę, žiurkę arba suėdę užkrėstų naminių ar laukinių gyvūnų atliekas.
 
Valstybinė maisto ir veterinarijos tranyba primena gyventojams, kad vaišindami namuose skerstų kiaulių patiekalais, pagamintais iš mėsos, nepatikrintos veterinarijos gydytojo, trichineliozės užkrato atveju užsitraukia ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę. Visa skerdyklose skerdžiamų kiaulių mėsa privalomai tikrinama dėl trichineliozės.

Šaltinis: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba


kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.