Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 26
Vardadienius švenčia:
Gailenis, Dargailė, Klaudijus
 
 

Geras arimas - visa ko pradžia

2011.07.18

Penktadienį Valinavos kaime (Kėdainių r.) pasibaigus keturioliktosioms Lietuvos arimo varžyboms paaiškėjo ir šių metų geriausieji artojai: ariant tradiciniais plūgais nepralenkiamas buvo Audrius Plerpa (Pakruojo r.), apverčiamųjų plūgų grupėje laurus skynė Kazys Genčius (Kretingos r.). Dvi dienas trukusios arimo meistriškumo varžybos į Kėdainių kraštą sukvietė būrius artojų palaikymo komandų, rajonų savivaldybių, žemės ūkio mokslo įstaigų, žemdirbių nevyriausybinių organizacijų atstovų, keletą Seimo narių ir šiaip žiūrovių smalsuolių. Tradicinei ištikimiausiųjų Lietuvos arimo varžybų rėmėjų delegacijai iš Žemės ūkio ministerijos šiemet renginyje atstovavo pats žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, viceministras Aušrys Macijauskas, kiti atsakingi ministerijos pareigūnai.
 
Varžybos įgavo antrąjį kvėpavimą
 
Lietuvoje organizuojamų arimo varžybų istorija įpusėjo penktą dešimtį (pirmosios vyko 1966 m. Kauno r.). Pastaraisiais metais buvo kiek atslūgęs artojų noras dalyvauti šioje profesinėje šventėje-rungtyje – varžybose dalyvaudavo apie 8-12 geriausiųjų artojų iš visos Lietuvos. Manoma, kad tam įtakos turėjo ir daugiau kaip septynerius metus iš eilės meistriškumu arimuose „nepavejamaisiais“ tituluoti Rimantas Kleiva, aręs tradiciniais plūgais (Kėdainių r.), ir K. Genčius, rungesis apverčiamųjų plūgų grupėje (Kretingos r.). Pernai R. Kleivai atsitraukus į arimo varžybų trenerių gretas, geriausių artojų duetą atnaujino A. Plerpa (tradiciniai plūgai, Pakruojo r.). Tad šių metų arimo varžybų nugalėtojų dvejetas taip pat daug kam kėlė smagią intrigą.
 
Naujų idėjų ir šviežumo respublikinėms arimo varžyboms suteikė šiemetinių varžybų organizatorius - Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba. Turėdama daugelyje šalies rajonų savo biurus, Tarnyba ragino ir aktyvino savo klientus ūkininkus dalyvauti žemdirbystės kultūrą puoselėjančiame renginyje. Taigi šiemet, lyginant su praėjusiais metais, varžytis arimo rungtyje registruota gerokai daugiau norinčiųjų nei pernai – net 28 artojai (2010 m. – 12 artojų). Ariant tradiciniais plūgais varžėsi 10, apverčiamaisiais – 18 dalyvių.
 
Tiesa, įvertinus arimo varžybų ypatumus (varžybose naudojami specialūs plūgai, reikia ne tik praktinių, bet ir teorinių žinių) ir finansiškai parėmus potencialius arimo varžybų dalyvius, renginyje sulaukta daug jaunųjų ūkininkų. Įdomu, kad šių metų arimo varžybų garbingos antrosios vietos laimėtojai – du Lietuvos žemės ūkio universiteto auklėtiniai.
 
Potencialas – jaunieji ūkininkai
 
Dvi dienas trukusiose respublikinėse arimo varžybose dalyviai arė ir ražieną, ir žalieną. 39 teisėjų komanda, kuriai vadovavo trys vyriausieji teisėjai – dr. Vaclovas Bogužas ir dr. Darija Jodaugienė (Lietuvos žemės ūkio universitetas), dr. Alfonsas Malinauskas (Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba), arimus vertino pagal keliolika kriterijų. Svarbi buvo kiekviena arimo proceso detalė: sumestinė ir išmestinė, vagų tiesumas, riekės aukštis, plotis, forma, piktžolių ir augalinių liekanų užarimas, plūgo įleidimas ir iškėlimas, bendras arimo vaizdas, arimo gylis ir t.t.
 
Respublikinių arimo varžybų vyriausiasis teisėjas dr. V. Bogužas, komentuodamas šių metų varžybų rezultatus akcentavo ženkliai ūgtelėjusį dalyvių meistriškumą: „Nuostabą ir susižavėjimą kelia jaunieji varžybų dalyviai, kurie stebėtinai gerus rezultatus demonstravo ardami 4 ar 5 korpusų plūgais (Vilius Tinteris iš Pasvalio rajono ir Juozas Nasiulevičius iš Marijampolės rajono). Tokiais plūgais arti yra gerokai sudėtingiau nei įprastai varžybose naudojamais dvikorpusiniais. Taigi šių metų arimo varžybų rezultatai leidžia prognozuoti, kad netolimoje ateityje geriausiųjų artojų gretas šalyje papildys talentingas, darbštus ir užsispyręs jaunimas“. O kad arimo iš šalies laukų neišstums neeariminė žemdirbystė, leidžia teigti ir šio teisėjo įsitikinimas, jog niekas kitas taip nepagerina dirvos, kaip geras arimas. Ir tai, pasak mokslininko, yra visa ko pradžia - gero derliaus, konkurencingo ūkio pamatas.
 
 
Nugalėjo varžybinė patirtis
 
Susumavus dviejų dienų arimo rezultatus paaiškėjo, kad šių metų respublikinių arimo varžybų nugalėtojais ariant tradiciniais plūgais tapo A. Plerpa (Pakruojo r., surinkęs 480,7 balo iš 600 galimų), o apverčiamųjų plūgų grupėje – K. Genčius (Kretingos r., surinkęs 566 balus iš 640 galimų).
 
Nugalėtojams „ant kulnų“ mynė du jaunieji ūkininkai Andrius Baublys (tradiciniai plūgai, Šilalės r.) ir Vilius Janeliūnas (apverčiamieji plūgai, Kauno r.). Abu vaikinai ūkininkauja mišriuose ūkiuose (70-100 ha) ir žemdirbystės žinias gilina ne tik praktiškai, bet ir studijuodami Lietuvos žemės ūkio universitete. Jie nuo pirmųjų vietų nugalėtojų pasiektų rezultatų atsiliko vos 4,1-6,6 procentais.
 
Trečiąsias vietas dalinosi Egidijus Sališas (tradiciniai plūgai, Kėdainių r.) ir Robertas Vyšniauskas (apverčiamieji plūgai, Skuodo r.).
 
Šių metų respublikinių arimo varžybų nugalėtojai – A. Plerpa ir K. Genčius atstovaus Lietuvą Pasaulio arimo varžybose Kroatijoje 2012 m. rugsėjo 7-17 d.
 
Pirmosios Pasaulio arimo varžybos vyko 1953 m. Kanadoje. 1999 m. Lietuvai įstojus į Pasaulio artojų organizaciją, po du geriausius artojus (tradiciniais ir paverčiamaisiais plūgais) kasmet dalyvauja šios organizacijos rengiamose Pasaulio artojų varžybose. Aukščiausius rezultatus Lietuvos artojai demonstravo 55-osiose Pasaulinėse arimo varžybose, kurios vyko Austrijoje (2008 m.): R. Kleiva užėmė 10 vietą (iš 26 grupės dalyvių), o K. Genčius - 16 vietą (iš 30 grupės dalyvių). 2007 m. Pasaulio arimo varžybos vyko Lietuvoje.
 
 
 
Žemės ūkio ministerijos informacija

kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.